torsdag 7. april 2016

En milepæl i livet?

Jeg husker innskrivingen til gutta mine. Spenningen bygde seg opp før vi skulle dra til skolen. Det var stor stas å pynte seg litt og komme frem på scenen og hilse på rektor. Jeg husker de også fikk hilse på noen av de eldre elevene. Etter innskrivingsdagen var de stolte gutter som var fornøyd med egeninnsatsen og de var store selvstendige gutter som skulle begynne på skolen. En milepæl.

For Carmen er ikke innskriving og skolestart en milepæl.  Carmen har det best med forutsigbarhet og kjente omgivelser. Skolestart for henne er en utfordring hun må lære seg å mestre. Skolestart for henne blir en tøff overgang vi må stå i, til hun blir trygg. Heldigvis har vi søkt henne inn i en skole der de har mye god kompetanse på barn med spesielle behov, så jeg vet at det vil gå bra. Men akkurat SKOLESTART er ingen milepæl. Men selv om Carmen ikke har de milepælene i sitt liv, som kanskje de andre barna på hennes alder har nå, så har hun så mange andre milepæler.

Milepæl er et ord som ofte blir brukt når det er en viktig hendelse i livet. Det er godt å vite at selv om milepælene ikke nødvendigvis er de samme som mange andre barn, så har hun sine milepæler, og det er ting Carmen har jobba for. 

Carmen peker på det pålegget hun vil ha! Den dagen hun klarte det var en milepæl.
Onkel spør om hun kan slippe inn hunden. Hun tar imot beskjeden og gjør det. Det var en milepæl.
Carmen har begynt å like å se på bildene i PODD-boka si. Det er en milepæl.
Carmen kan peke på «Å nei»-bildet, også le når hun tuller. Hun forstår innholdet på bildet. Det var en milepæl.
Carmen skreller en hel mandarin selv. Det var en milepæl.
Carmen har lært seg å strekke ut hånda i stedet for å bli sint når hun trenger hjelp. Første gangen hun gjorte det, var en milepæl.  

Carmen gir ikke opp selv om hun ser at hun ikke klarer det alle andre klarer. Hun gir ikke opp selv om hun ser at hun mestrer den leken jevnaldrende har. Carmen gir ikke opp selv om vi ikke forstår hva hun mener, da prøver hun igjen. Når det er ting som ikke går helt hennes vei, så prøver hun en gang til. Jeg blir fascinert hver eneste dag, over det pågangsmotet den jenta har. HVER eneste dag prøver Carmen å lukke glidelåsen på jakken sin. Hun prøver LENGE HVER DAG før hun spør meg om hjelp.

Mammahjertet har det vondt når innskriving og skolestart ikke føles som en milepæl. Da er det godt å tenke på at med den holdningen Carmen har, vil hun nok jobbe seg frem til mange milepæler i SITT liv.

 

 

 

 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar