mandag 16. mars 2015

Ut på tur

Noe av det beste Carmen vet er å være ute. Uansett vær! Når vi henter henne i barnehagen ser vi at hun har hatt en aktiv utedag, gjerne med gjørme og sand fra topp til tå.


Vi er alle glade i uteliv og å være på tur, så vi begynte tidlig å tenke på hvordan vi som familie skal legge til rette for å beholde turgleden. Vi fikk tidlig hjelp til å finne hjelpemidler som skal senke terskelen for å ta henne med på aktiviteter og turer.


Alle hjelpemidlene vi har fått er helt nødvendig for at hele familiens behov skal dekkes. Det er fort gjort at det å være med på det alle andre gjør blir et ork. Man unngår å ta henne med, og familien deler seg. Det må vi også gjøre, men nå har vi muligheten til å gi henne de samme opplevelsene som oss andre. Og det er viktig for hennes livskvalitet. Klart det kan ta litt ekstra tid å ta med alle delene, sette dem sammen og komme i vei. Men for Carmen (og oss) er det viktig å få bli med.


Vi skjønte tidlig at vi må tenke på hennes livsløp, og ikke bare på hvilke behov hun har her og nå!

Carmen må holde seg godt fast når vi humper fremover i
hardcore terreng.


Noe av det første vi fikk var denne terrengvognen. Carmen kan å gå, og elsker å være i skog og mark. Men det er ikke alltid hun har tenkt å gå samme veg som oss, og hun oppdager stadig noe hun vil utforske. For å dekke hele familiens behov, og ha mulighet til å gi henne opplevelsen av litt lengre turer benytter vi denne. Da kan hun delta på turer sammen med familie og venner. Hadde vi ikke hatt denne kunne hun ikke blitt med, med mindre noen bærer henne. Vel fremme ved leirplassen kan hun boltre seg så mye hun vil, og utforske i ro og mak. Det er viktig å tenke på langsiktige behov, og ikke bare her og nå...
Carmen hyler av glede og spenning på
tandemsykkelen sin
Vi pleier å sykle mye om sommeren. Men hvordan kan vi legge til rette for at hun også får sykle sammen med oss opp igjennom livet? Her hadde hjelpemiddelsentralen en glimrende løsning. Det finnes alle mulige varianter av tandemsykler. Den vi valgte passer perfekt for Carmen. Hun får sitte fremst og oppleve friheten med god sikt og vind i håret. Til tider kan det oppleves like spenningsfullt som å ta berg og dalbane. Den er spesialtilpasset for henne, og kan justeres etter hennes behov resten av livet. For denne er laget for at to voksne kan sykle.Om vinteren elsker hun å være med på skitur. Og brødrene liker å gå et stykke på ski. Da har NAV velsignet oss med en skistol. Denne kan vi trekke som en pulk, og når hun blir eldre kan hun hjelpe til med korte skistaver. Den kan også brukes på skøytebanen med meier isteden for ski. Vi må være bevisste for ikke å dra på skitur bare når hun er borte på avlastning. Takket være hjelpemidlene kan vi skape gode, felles opplevelser for hele familien:)


Carmen sitter godt innpakket i skistolen sin...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar